Naujienos

Atgal

Naujienos / 2020 07 10 ENDORET® PRGF® plazmos technologija

ENDORET® PRGF®- autologinio koncentrato su augimo faktoriais išgavimo technologija. Tai BTI Biotechnologijų Instituto (Ispanija) produktas, patentuotas dar 1995m. ir pripažintas visame pasaulyje. 
ENDORET® – Endogenous Regenerative Technology(angl.) – endogeninė regeneracinė technologija.
PRGF® – Plasma Rich in Growth Factors(angl.) – plazma, praturtinta augimo faktoriais.

Endoret®(PRGF®) plazmos technologijos taikymas ortopedinėje chirurgijoje ir sporto medicinoje yra vienas iš efektyviausių klubo, kelio, stuburo ar kt. artrozių gydymo būdų. Taip pat jis taikomas lėtinių sausgyslių, raiščių ir raumenų traumoms gydyti bei greičiau atsistatyti po lūžių ar chirurginių intervencijų. Tai gali būti alternatyva rekonstrukcinei chirurgijai lėtinėms sausgyslių problemoms, ūmiems sausgyslių plyšimas, degeneraciniams sausgyslių plyšimams, raumens plyšimams.

Dirbant su Endoret®(PRGF®) technologija, plazma išskirstoma į frakcijas, todėl po vieno centrifugavimo galima išgauti šešias terapines formas – skystį, krešulį, fibrino membraną, kaulo transplantą, supernatantą bei gelį. Atsižvelgiant į norimus pasiekti rezultatus, paruošiama tam tinkamas produktas.

Endoret® PRGF® technologija taikoma tiek chirurginiu, tiek ambulatoriniu būdu, tiksliai vadovaujantis BTI Biotechnologijų Instituto taikymo protokolais.

Endoret® PRGF® yra vienintelė augimo faktoriais praturtinta plazmos technologija, kurios veiksmingumas yra įrodytas I lygio klinikiniais tyrimais.

Jos taikymas gali sulėtinti ligos progresavimą, sumažinti skausmą ir uždegimą, pagerinti paciento judumą ir gyvenimo kokybę.

Gydymą augimo faktoriais (growth factors) labai išpopuliarino profesionalūs aukščiausio lygio sportininkai pradėję naudotis šių faktorių teikiamomis galimybėmis, kad išsigydytų sunkias traumas. Tai futbolininkai Victor Valdes, Xavi Hernandez, Jesus Navas ir Fernando Llorente, krepšininkas Jose Manuel Calderon, dviratininkas Joseba Beloki ir kiti. Išbandęs daugybę gydymo būdų, atsinaujinančias kelio traumas augimo faktoriais 2010 m. gydėsi geriausias visų laikų Ispanijos tenisininkas, po to šį metodą jis panaudojo ir nugaros negalavimams gydyti.

Augimo faktoriai - kas tai?

Vis dėlto kas yra tie augimo faktoriai? Šie faktoriai – tai kraujo plazmoje ir mūsų trombocituose esantys baltymai, kurie audinių atsinaujinimo procese atlieka labai svarbų vaidmenį. Augimo faktoriai aktyvuoja biologinius procesus – ląstelių proliferaciją ir diferenciaciją, skatina naujų kraujagyslių susidarymą (dar vadinamą angiogeneze) ir ląstelių judėjimą į vietas, kur reikalinga regeneracija (chemotaksis). Kitaip tariant, pradedami procesai, kurie mažina uždegimą, skatina naujų audinių formavimąsi, gijimą, audinių atsinaujinimą, raiščių, raumenų, odos ir pan. gijimą.

Atsižvelgiant į augimo faktorių veiksmingumą gydant sužalojimus, ypač į išgijimo laiko sutrumpėjimą, daugelyje medicinos sričių ir pačioms įvairiausioms ligoms gydyti vis dažniau infiltruojama plazma, turinti didelę augimo faktorių koncentraciją.

Kaip gaunama augimo faktoriais praturtinta plazma?

Norint gauti plazmą su didele augimo faktorių koncentracija, iš gydomo paciento paimamas kraujo mėginys ir apdorojamas specialia centrifuga. Šios procedūros metu išskiriami ir koncentruojami baltymai, kurie bus atsakingi už audinių gydymą ir regeneraciją.
Ultragarsinis vizualizavimas suteikia galimybę šią augimo faktoriais praturtintą plazmą suleisti tiesiai į gydomą vietą. Procedūrų skaičius priklauso nuo gydomo audinio pažeidimo, pažeidimo dydžio ir gydytojo specialisto sprendimo. Gali būti atliekama nuo 1 iki 3 procedūrų, su pertraukomis, nors jų gali būti ir daugiau.
Ši intervencija yra nekenksminga, lengva ir gan neinvazinė, paprastai pacientas gali grįžti į normalų gyvenimą po 24–48 valandų.
Moksliniai tyrimai parodė, kad šioje išskirtoje plazmoje yra ne tik trombocitų, bet ir fibrino, baltymų ir kitų medžiagų, kurios prisideda prie sužeistų audinių atsinaujinimo proceso. Dėl šios priežasties dabartinis jos pavadinimas yra augimo faktoriais praturtinta plazma (angliškas raidinis pavadinimo trumpinys yra PRGF) arba tiesiog augimo faktoriai.

Kokia augimo faktorių nauda?

Gydymas augimo faktoriais praturtinta plazma sutrumpina gijimo laiką ir tai yra pagrindinis šio metodo privalumas. Lyginant su tradiciniu gydymu, augimo faktorių infiltracija pagreitina gijimo procesus nuo dviejų iki keturių kartų.
Ji pradėta naudoti gydant sportines traumas, pavyzdžiui chronišką tendinopatiją, ūmius arba chroniškus sausgyslių pažeidimus. Pasiekta sėkmė leido didinti augimo faktorių naudojimą kremzlės (osteoartrito), raumenų ir net kaulų pažeidimų atvejais (kaulų čiulpų edema).
Pastaruoju metu ši plazma naudojama ir operacinėje patalpoje po raiščių siuvimo, jos suformuotas krešulys padeda užgydyti paviršines ar chirurgines žaizdas, kaip akių lašai naudojama akių sužalojimams (ragenos ar junginės pažeidimams) gydyti. Šio gydymo laikas yra perpus trumpesnis už tradicinio.
Gydymas augimo faktoriais yra visiškai saugus, jei produktas yra tinkamai paruoštas ir jį suleidžia medikai specialistai.  Pacientas jį gerai toleruoja ir nėra jokio šalutinio poveikio. Augimo faktoriai turi regeneracinį, priešuždegiminį ir skausmą malšinantį poveikį tiek ūminių, tiek chroniškų traumų atveju, ne tik pagreitina gijimą, bet ir sumažina skausmą, pagerina sąnarių, raumenų ar gydytų audinių judrumą.

Daugiau informacijos video formatu.

 

Trombocitais ir augimo faktoriais praturtintos plazmos (PRGF) paruošimo ir suleidimo (su medžiagomis) kaina - nuo 198 eurų.

 

Partneriai